Spletne urice #53: Kako pozabiti na tabele v bazi in delati z objekti – ORM v Javi, Phytonu in Rubyu

11.04.2007 ob 19:00, Kiberpipa, Ljubljana

Object Relational Mapping (ORM) je koncept, ki razvijalcem v objektno orientiranih okoljih omogoča, da v svojih aplikacijah upravljajo s podatki na povsem domač način – kar preko objektov, tako kot da bi delali z objektno podatkovno bazo in ne z relacijsko. To omogoča abstrakcijski sloj ORM, ki poskrbi za brezšivno in transparentno preslikovanje iz okolja objektov v relacijsko podatkovno bazo in nazaj.

Ideja objektno-relacijskega preslikovanja se je pojavila še pred večjim razmahom objektno orientiranega programiranja v 90-ih, a kljub temu je še dolgo ostala le v domeni akademskih projektov in redkih komercialnih enterprise sistemov. V zadnjih letih se je predvsem po zaslugi nekaterih odprtokodnih projektov ORM razširil praktično na vsako platformo, danes pa je tudi integralen del vsakega sodobnega ogrodja za razvoj spletnih aplikacij.

Predavanje bo obsegalo kratek uvod v objektno relacijsko preslikovanje, nadaljevalo pa s predstavitvijo in primerjavo različnih tovrstnih rešitev v spletnih ogrodjih na platformah Java, Phyton in Ruby.

Uroš Jurglič je absolvent Fakultete za računalništvo in informatiko, pri podjetju Parsek pa opravlja delo spletnega in sistemskega razvijalca. Je ustanovni član skupine GI ter pobudnik študentskega tekmovanja Gospodarski Izziv. Z razvojem aplikacij se trudi že več kot ducat let, pri tem pa se ukvarja z okolji Java, .NET, Ruby in različnimi tehnologijami za razvoj bogatih spletnih in mobilnih aplikacij.