Spletne urice #230: Firebase, skalabilni real-time backend in njegova uporaba v Dubjoy

4. 12. 2013 ob 18:45, Mediateka KOŽ, Ljubljana

Firebase je real-time “podatkovna baza”, ki shranjuje podatke v JSON obliki. Namesto tradicionalnega request/response modela, Firebase sinhronizira podatke na naročenih klientih v realnem času. Omogoča enostavno skaliranje, močno varnost in pisanje aplikacij, ki so bazirane popolnoma na klientu, npr. JavaScript aplikacije.

Pogledali si bomo kako uporabljamo Firebase, primere dobre prakse in kako se Firebase v produkciji uporablja v podjetju Dubjoy. Predava Miha Rebernik, Dubjoy founder & CTO.

RSVP:

Spletne urice #229: Predprocesiranje CSS – zakaj, kako in s čim?

6. 11. 2013 ob 18:45, Mediateka KOŽ, Ljubljana

CSS je enostaven slogovni jezik, ki današnjemu spletu daje obliko. Prav zaradi svoje elementarne enostavnosti pa lahko hitro začne povzročati težave pri večjih projektih, ko koda postane nepregledna in jo je težko vzdrževati. Teh težav se danes lahko rešimo z uporabo CSS predprocesorja, ki oblikovni sintaksi doda osnovne elemente programiranja in s tem večji nadzor. Ampak pozor, kaj hitro nas lahko temna stran orodja zapelje do nekaj MB velikih CSS datotek!

Predava Primož Cigler, ki je v splet vstopil kot ljubitelj astronomije in si zgradil svojo spletno stran. Kasneje je začel z izdelavo spletnih strani v phpju, danes pa se ukvarja predvsem s front-end tehnologijami.

RSVP:

Spletne urice #228: Spletni piškotki niso za vse

8. 5. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

15.6.2013 bo v veljavo stopila nova, strožja zakonodaja glede spletnih piškotkov. Glavni namen je preprečitev sledenja in profiliranja uporabnikov brez njegove vednosti in brez njegovega privoljenja. Bomo upravljavci spletnih strani še vedno lahko uporabljali vtičnike kot so Facebook, Twitter in Google Analytics? Kaj bo s spletnim oglaševanjem? Odgovore dobite na predavanju.

Predava Marko Štrukelj, spletni razvijalec, pa ne tisti z Red Hata.

RSVP:

Spletne urice #226: Zakaj je IASummit najboljša IA konferenca

10. 4. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

V poplavi konferenc na področju uporabniške izkušnje je včasih težko izbrati tako, ki bo obiskovalcu za ugodno ceno ponudila veliko znanja, še več pa kontaktov s katerimi si bo lahko pomagal tudi kasneje. Ena izmed takih je IA Summit, ki je tokrat potekal že štirinajsto leto zapored.

Kaj se je dogalajo na letošnji izvedbi, bo poročal Marko Mrdjenovič, prej spletni razvijalec, ki je 5 let nazaj ugotovil, da mu manjka znanja na področju uporabniške izkušnje. Od takrat je obiskal 5 IA Summitov, že nekaj let pa je tudi slovenski ambasador evropske različice (EuroIA). Trenutno svoj čas posveča CubeSensors, kjer skrbi za tehnologijo in uporabniško izkušnjo.

RSVP:

Spletne urice #225: Tudi vaše spletno mesto potrebuje urednika

3. 4. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

Pred leti je bilo pomembno, da je spletna storitev uporabna, saj so tehnologije omejevale izvedbo naprednih interakcij. Tehnologije so se medtem izboljšale, zato se danes pogovarjamo o pomembnosti uporabniške izkušnje, ki pa ni več samo tehnološko vprašanje. Ključna postaja (tudi) dobra vsebina. Kot pravijo nekateri, ljudje ne pridejo na vaše spletno mesto zaradi logotipa in navigacije, ampak zaradi vsebine.

Nenad Senić, samostojni brand editor, med drugim evropski urednik revije za vsebinski marketing Chief Content Officer in urednik Zemantinega bloga, nam bo povedal, kako do učinkovite vsebine na vašem spletnem mestu.

RSVP:

Spletne urice #224: Apache Cordova ali kako poceni in hitro delati appe

27. 3. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

Vprašanje uporabnosti spletnih tehnologij se je odprlo, ko je Steve Jobs vztrajal na tem, da bodo vse iOS aplikacije živele v brskalniku. Tehnologija se ni razvijala dovolj hitro, Steve si je premislil. Nekateri razvijalci pa so s spletnimi tehnologijami izdelovali rešitve, ki jih Apple ni pustil v appstore, drugi pa so iskali način s katerim bi omogočili spletnim tehnologijam dostop do stvari, ki so bile takrat še “off-limits”. Iz teh podvigov se je rodil PhoneGap, ki je svojo tehnologijo podaril Apache fundationu, dobili smo Apache Cordova.

Kako lahko s spletnimi tehnologijami dostopate do kamere na telefonu in uporabljate kup drugih, sicer nedostopnih APIjev, bo razložil Aleksandar Vojnović, ki svoje znanje na različnih področjih zadnje čase usmerja v razvoj mobilnih tehnologij, AR in industrijskih rešitev.

RSVP:

Spletne urice #223: Hitro prototipiranje s Patternslib

27. 2. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

Včasih je bilo dovolj, da je oblikovalec narisal nekaj slik vmesnikov, ki so potem nastali spletna stran ali spletna aplikacija. V času, ko vmesniki niso več zgolj katalogi informacij, ko spletne aplikacije delujejo na telefonih, tablicah in računalnikih, pa se vedno bolj zatekamo k prototipom, s katerimi lahko hitro ponazorimo delovanje. Grafični oblikovalci postajajo oblikovalci interakcij, kjer je pogosto potrebno znanje HTMLja in CSSja.

Kako nam prototipiranje in prehod v razvoj olajša Patternslib, ki oblikovalcem omogoča sestavljanje vmesnikov s pomočjo vnaprej pripravljenih vzorcev s samo minimalnim znanjem spletnih tehnologij, nam bo povedal Rok Garbas, razvijalec in član Plone Fundationa.

RSVP:

Spletne urice #222: Mozilla Persona

20. 2. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

Identitete na spletu so se lotile praktično vsa največja spletna podjetja, uspel pa je šele Facebook, ki je razvijalcem ponudil možnost, da uporabnikom omogočijo prijavo s Facebook računom. V vmesnem času se je pojavilo polno odprtih rešitev, ki ne zahtevajo uporabniškega računa pri enem izmed velikih, žal pa se, razen kot tehnološka podlaga, niso prijele. Mozilla, kot glasnik odprtega spleta, ponuja decentraliziran in od brskalnika neodvisen sistem za overjanje Mozilla Persona, ki poudarja zasebnost uporabnikov.

Matjaž Horvat je razvijalec pri Mozilli, kjer dela na področju lokalizacije različnih produktov in storitev. Na predavanju nam bo predstavil zgodovino identitete na spletu, podrobno pa bo predstavil prednosti in uporabo Persone v primerjavi z ostalimi aktualnimi rešitvami.

RSVP:

Spletne urice #221: Git

13. 2. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

Git ni neprijezna oseba, kot pravi angleški slovar, ampak trenutno najbolj popularen sistem za sledenje spremembam, njegov avtor pa je sam Linus Torvalds. Prišel je po CVSju in SVNju in je eden izmed prvih distribuiranih sistemov, ki ne potrebuje več centralnega strežnika in uporabnikom omogoča večjo raven svobode. Nad njim je zrasel tudi GitHub, trenutno največji javni repozitorij odprte kode.

Matjaž Domen Pečan je na Kliki tisti, ki ga razvijalci vprašajo za nasvet, ko imajo težave z Gitom, vzdržuje pa preko 80 repozitorijev. Na predavanju nam bo predstavil nekatere bolj zanimive vidike uporabe Gita.

RSVP:

Spletne urice #220: WebGL

6. 2. 2013 ob 19:15, Kiberpipa, Ljubljana

Predavanju na risanju na spletu bomo dodali še eno dimenzijo in si pogledali kako v brskalniku rišemo v 3D prostoru – že nekaj časa namreč nekateri brskalniki podpirajo WebGL, povezavo med brskalnikom in grafično kartico, ki omogoča izrisovanje grafike v stilu računalniških igric. Seveda pa kot ponavadi v brskalniku ne gre brez knjižnic – za poenostavitev dela z WebGL si bomo ogledali Three.js.

Anže Pečar nam bo razložil, kaj vse je potrebno, da v brskalniku začnemo risati poligone, kaj so to shaderji in zakaj je linearna algebra zakon.

RSVP: