Spletne urice #50: Semantični splet – več kot le hype!

21.03.2007 ob 19:00, Kiberpipa, Ljubljana

Kje se semantični splet stika z vsakdanjo spletno realnostjo?
…to je vprašanje, na katerega si marsikdo po daljšem razmisleku poenostavljeno odgovori: “Ni stika!” Vendar – seveda, tak razmislek je napačen vsaj zaradi dveh zadev:

  1. zaradi idej semantičnega spleta, ki jih uporabljamo v vsakdanjem delu, in
  2. zato, ker semantične tehnologije (ne nujno v takojšnji neposredni povezavi s semantičnim spletom) omogočajo rešitve, ki segajo daleč preko današnje spletne prakse.

Na predavanju bom predstavil ideje in tehnologije relativno novega področja računalniške znanosti, ki ga imenujemo “semantični splet” (angl. semantic web), ki ima ambicijo postati splet nove generacije. Pogovarjali se bomo predvsem o tem, kaj je to semantični splet, kakšna orodja in pristopi so značilni zanj in predvsem kako to tehnologijo občutimo v sedanjosti in kako jo utegnemo občutiti v prihodnosti. Za spletne razvojnike pa ne bom podajal skupka orodij in receptov, ampak predvsem nekaj idej in prijemov, s katerimi lahko svoje izdelke naredite bolj “semantične”. Za uvod si preletite stran http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web.

Marko Grobelnik je raziskovalec na Institutu “Jožef Stefan” od ranih srednješolskih let naprej – vseskozi se ukvarja z računalništvom, kjer skuša povezovati tehnične veščine z reševanjem zahtevnih problemov v področju, ki se ga običajno imenuje umetna inteligenca. V zadnjem desetletju skupaj s skupino, ki je sedaj narasla na 15 vrhunskih raziskovalcev, intenzivno sodeluje na množici mednarodnih računalniških projektov s področja semantičnih tehnologij, strojnega učenja, analize velikih količin podatkov itd. Vseskozi je v tesnih stikih z vodilnimi podjetji, kot so Microsoft (s katerim sodeluje na večih projektih), Yahoo, British Telecom, itd., in množico uglednih akademskih inštitucij iz Evrope in ZDA.

…Markovo video bibliografijo najdete na naslovu http://videolectures.net/marko_grobelnik/